O skupini

1. Odrasla folklorna skupina Galicija

Foklorna skupina Galicija deluje že več kot pet let in je pisana druščina posameznikov, ki nas povezuje veselje do plesa, petja in slovenskega izročila.
V tej štiridesetglavi druščini je zelo vznemirljivo, zabavno in veselo.

Razlogi, ki so vsakega izmed nas pripeljali v skupino, so različni, ampak eno je gotovo. Ko si enkrat zraven, ti plesi in družba hitro zlezejo pod kožo in te popolnoma zasvojijo. Ko mine začetna prestrašenost in ti  uspe usvojiti osnovno plesno držo, se začne učenje in spoznavanje plesnih postavitev, prvi nastopi.  Ja, takrat se začne zares. Nastopijo težave, kako se obleči v nošo in splet uspešno odplesati do konca, se lepo držati, in vmes paziti na razdalje, se smejati soplesalcu. Še dobro, da so v skupini že bolj izkušeni plesalci in plesalke, ki ti v naglici pred nastopom popravijo spodnje krilo, zavežejo predpasnik ali zapnejo brezrokavnik tako, da komaj dihaš in na odru z odločnimi gibi preprečijo, da bi se odvrtel po svoje. Ko se na to šele dodobra navadiš, se že začnejo priprave za letni koncert, ki je za vsakega plesalca in godbenika (mladega ali izkušenega) posebno doživetje.Učenje spremenjenih korakov,  neskončno preplesavanje, ugibanje, tihe želje, kaj in s kom boš plesal, vaje z dodeljenim soplesalcem, soplesalko, pranje, likanje, preživete ure v Kulturnem domu  Galicija in skoraj solze v očeh ob navdušenju občinstva  po uspešnem koncertu. Še preden se evforija poleže, se začnejo novi nastopi.  Nova turneja.   Druženje med vajo in po njej, vožnja na nastope, rojstni dnevi, sklepanje prijateljstev, iskrice v očeh tistih, ki se zaljubijo in radovedno ugibanje ostalih, ki to opazujemo. Tako spet mine leto, dve, tri, pet, FS Galicija pridobiva svoje ime, svoj  stil in način življenja.

Slika 2: Napis FS Galicija v pesku

Slovensko narodno izročilo  predstavljamo po vsej Sloveniji, nekdanji Jugoslaviji in tudi Evropi.  V našem dosedanjem ustvarjanju širimo  program, se posvečamo odkrivanju velikega bogastva slovenskih običajev, plesov, glasbe in oblačil, ki bi morda drugače ostali skriti javnosti.

Trudili smo se, trudimo se in še v prihodnje se bomo trudili po najboljših močeh ohranjati kulturno izročilo in ga predstaviti širši javnosti v Sloveniji in tujini.

Umetniški vodja FS Galicija, Helena Turnšek

You may also like...

Skip to content