Defibrilatorji

AED ali avtomatski zunanji defibrilator je naprava, ki s pomočjo električnega sunka lahko ponovno požene srce in s tem tudi reši življenje. Naprava je enostavna in povsem varna, ter jo ob sledenju navodilom lahko uporablja vsakdo.
Sama uporaba defibrilatorja še ne rešuje življenja, je pa zelo koristen in priporočljiv dodatek k temeljnim postopkom oživljanja. Pri človeku, ki se je zgrudil na tla, najprej preverimo, če diha, in sicer tako, da k obrazu bolnika prislonimo uho in lice, da slišimo, čutimo, z očmi pa gledamo, če se prsni koš dviga. Če bolnik diha, ga damo v položaj za nezavestnega, če ne diha, takoj pokličemo pomoč na 112 in povemo:

  • kdo kliče,
  • kaj se je zgodilo,
  • kje se je zgodilo,
  • kdaj se je zgodilo,
  • koliko je poškodovanih,
  • kakšno pomoč potrebujemo.

Takoj ko smo ugotovili, da oboleli ne diha, in smo poklicali pomoč, pričnemo s temeljnimi postopki oživljanja: 30 masaž : 2 vpiha. Zelo priporočljiva je uporaba avtomatskega zunanjega defibrilatorja. Če je le-ta na voljo v bližini, prosimo nekoga, da nam ga prinese. Pred začetkom si nataknemo rokavice za enkratno uporabo! Ko odpremo AED, nam aparat takoj prične dajati govorna navodila, kaj je potrebno storiti.

V KS Galicija imamo sledeče defibrilatorje:

1. Gasilski dom Velika Pirešica

PGD Velika Pirešica

Pernovo 16

3310 Žalec

2. Gasilski dom Zavrh pri Galiciji

PGD Zavrh pri Galiciji

Zavrh pri Galiciji 19/a

3310 Žalec

3. POŠ Trje

Podružnična šola Trje

Galicija 18/e

3310 Žalec

Skip to content